Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Υπουλοι "ένοχοι" για καρκίνο


Δυστυχώς, η υγεία μας μπορεί να δεχτεί πολλές και ποικίλες απειλές, οι οποίες αρκετές φορές είναι «μεταμφιεσμένες». Από τον ήλιο, που είναι γνωστός «εχθρός» του δέρματος, μέχρι τις μεταμφιεσμένες καρκινικές ουσίες που κρύβονται σε διάφορα τρόφιμα, η υγεία μας είναι στο έλεος καθημερινών απειλών.

Τηγανητές πατάτες, τσιπς, ψωμί
Καρκινογόνος χημική ουσία: ακρυλαμίδιο
Επίπεδο απειλής: 3
Το ακρυλαμίδιο, μια μορφή χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των λυμάτων, κρύβεται σε τηγανιτές πατάτες, σε τσιπς, στο ψωμί και στα ντόνατς. Όταν ορισμένες τροφές
πλούσιες σε υδατάνθρακες μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, το αμινοξύ ασπαραγίνη αντιδρά με τα σάκχαρα στα τρόφιμα, που αποτελούν το ακρυλαμίδιο.
Οι χημικές αντιδράσεις του σώματος στο ακρυλαμίδιο μπορεί να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις του DNA, οι οποίες με τη σειρά τους ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι πρέπει να σταματήσετε να καταναλώνετε τέτοια τρόφιμα, τουλάχιστον όχι γι αυτόν τον λόγο.
Πώς να προστατευτείτε:
Ακολουθήστε μία πιο ήπια στρατηγική στην κουζίνα σας, όπου καλό θα ήταν να διατηρείτε χαμηλότερες θερμοκρασίες και μικρότερους χρόνους μαγειρέματος των τροφών σας. Για παράδειγμα, όταν τηγανίζετε, δεν πρέπει οι τροφές να γίνονται καφέ.

Καστανό ρύζι
Καρκινογόνος χημική ουσία: Αρσενικό
Επίπεδο απειλής: 5
Το αρσενικό ήταν κατά το Μεσαίωνα το... όπλο του κάθε ενεργού ή επίδοξου δολοφόνου. Σήμερα, ωστόσο, βρίσκεται στα ντουλάπια της κουζίνας. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε, ότι ορισμένες μάρκες του καστανού ρυζιού περιέχουν περισσότερο αρσενικό από ό,τι αντίστοιχες του λευκού ρυζιού.
Αυτό που μπορεί να κάνει το αρσενικό είναι να απενεργοποιήσει το σύστημα επισκευής του DNA στον οργανισμό σας, έτσι ώστε να μη μπορεί να αναπλάσει τα κατεστραμμένα κύτταρα, καθιστώντας στην ουσία ευάλωτο το σώμα σε καρκινογόνες μεταλλάξεις.
Πώς να προστατευτείτε:
Η λύση φυσικά δεν είναι να καταργήσετε από το διατροφολόγιό σας το καστανό ρύζι, καθώς τα συστατικά του είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό. Απλά, ξεπλύνετε το ρύζι πριν από το μαγείρεμα πολύ καλά και χρησιμοποιήστε τουλάχιστον αναλογία 6 προς 1 αντί του κλασικού 2 προς ένα (όπου 2 τα μέρη του νερού και 1 του ρυζιού).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου